Britští vědci označili produkt nejbohatší na vitamíny. A staly se jím BRAMBORY, které mnozí odborníci považovali za jednu z nejškodlivějších potravin! Rozsáhlé studie vedly k těmto závěrům:
Brambory jsou mnohem užitečnější než zelí, banány nebo ořechy, které jsou usilovně propagovány protagonisty zdravých životních stylů. Obsahují spoustu vitamínů – především vitamín C a vitamíny skupiny B. Jsou také jedinečným a mimořádně bohatým zdrojem minerálů a stopových prvků jako jsou draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo, měď, sodík, jód a další.
Pravidelná konzumace brambor (zejména ve vařené formě) normalizuje mnoho funkcí organismu. Díky vláknině brambory podporují správnou funkci trávicí soustavy, díky kyselině fenolové působí proti škodlivým bakteriím a virům a díky spoustě vitamínů a minerálů mají také příznivé účinky na naši pokožku. K tomu všemu odkyselují organismus, pozitivně působí na látkovou výměnu a regulují činnost štítné žlázy.
Nejužitečnější jsou brambory ve slupce. Velké množství minerálů a vitamínů se v bramborách totiž ukrývá těsně pod jejich slupkou. Obsahují 5 krát více vlákniny než banán, obrovské množství vitaminu C a také důležitý prvek selen, kterého je v bramborách více než v oříšcích a semínkách.
Obecně lze brambory charakterizovat jako komplex vitamínů a stopových prvků v kombinaci pro člověka nejvyváženější. Tak pamatujte, jaký poklad v bramborách máme!