SZPI – Státní zemědělská potravinářská inspekce se na základě nařízení EU už několik let zabývá sledováním obsahu akrylamidu ve vybraných skupinách potravin, včetně brambůrků, přestože nebyl zatím prokázán reálný vliv akrylamidu na vznik rakoviny.
V případě smažených bramborových lupínků je stanovena porovnávací hodnota na 750 μg/kg, která vychází z hodnot naměřených u smažených bramborových chipsů. U tradičně vyráběných lupínků je naproti tomu běžně dosahováno mírně vyšších hodnot v rozmezí 900-1000 μg/kg, protože jejich výrobní proces se liší – plátky brambor se neproplachují horkou vodou (neblanšírují), ale pouze vodou studenou, díky čemuž si zachovávají svou bramborovou chuť.
Jak SZPI ve svém vyjádření uvedla, překročení porovnávací hodnoty neznamená, že se jedná o nebezpečnou či nejakostní potravinu. Celé vyjádření si můžete přečíst ZDE.