Říká Vám něco, poslední dobou často omílaný, akrylamid v jídle? Určitě jste o něm už nejednou slyšeli. Konkrétně se jedná o sloučeninu, která běžně vzniká při tepelném zpracování některých potravin, zejména brambor a obilovin, kdy spolu při vyšší teplotě (nejčastěji při pečení nebo smažení) reagují aminokyseliny a cukry. Touto reakcí vzniká zdraví škodlivá látka akrylamid. V roce 2015 se touto látkou běžně obsaženou v potravinách začala intenzivně zabývat také EU a vše bylo ve velké míře medializováno.
Podle nejnovějších výzkumů ale nic není „tak horké, jak se uvaří.“ Přestože smažené brambůrky, hranolky, pečené brambory, snídaňové cereálie, káva nebo třeba připečené špekáčky látku akrylamid obsahují, je to v tak malém množství, že pro organismus není tak nebezpečná, jak se doposud tvrdilo. Podle autorů televizního pořadu BBC Jídlo: Pravda, nebo panika a jejich vědeckých zjištění by člověk musel denně zkonzumovat 160 toastů, aby se to odrazilo na jeho zdraví.
Více se můžete dočíst v článku na odkaze ZDE. Ke čtení si můžete s klidem zobnout Cyrilovy brambůrky ?